näyttelypäivän kulku

mitä näyttelyissä oikein tapahtuu?

hinchillanäyttelyt ovat mukava harrastus sekä mainio tilaisuus tavata muita chinchillaharrastajia, kasvattajia ja lajista kiinnostuneita. Ensikertalaisenkin kannattaa rohkeasti lähteä tutustumaan meininkiin, sillä jokaisella näyttelyissä kävijällä on ensimmäinen kertansa, eikä kaikkea tarvitse heti tietää tai osata. Paikanpäällä voi saada hyviä vinkkejä oman chinchillansa hoitoon ja tutustua harrastuspiireihin, sekä nauttia hyvästä seurasta chinchilloiden ympäröimänä.

 

Ohessa on pieni kooste siitä, mitä chinchillanäyttelyissä oikein tapahtuu, miten päivä muodostuu ja mitä on hyvä muistaa näyttelypaikalla.


Saapuminen

Kun saavut näyttelypaikalle, sinun täytyy ilmoittaa chinchillasi (yleensä klo 9.30 mennessä), jotka ovat osallistumassa näyttelyyn.

Ilmoittautuminen sijaitsee usein aivan ulko-ovien tuntumassa. Täällä jaetaan näyttelylehtiset ja ilmoittautuneiden eläinten numerot, sekä tehdään tulotarkastus eläimille.

Ilmoita saapuessa nimesi, ja saat eläimillesi tarkoitetut numeroklipsit kiinnitettäväksi kuutioiden reunaan. Mikäli joku eläimistäsi on poissa tai ei muusta syystä osallistu näyttelyyn, mainitsethan asiasta samalla.

Tarkastuksessa pidät itse eläintä, ja näytät chinchillan silmät, korvat, käpälät ja mahanalusen. Tässä katsotaan, ettei eläin oireile esimerkiksi vuotavilla silmillä, tai näy funguksen tai ripulitaudin merkkejä. Halutessasi myös tarkastaja voi käsitellä eläintä.

Tämän jälkeen eläin siirretään näyttelykuutioon, josta sen voi viedä itse pöydälle. Halutessaan eläintä voi vielä kammata ennen pöydälle vientiä. Näyttelynjärjestäjät asettavat chinchillat omille paikoilleen pöydällä.

 

Näyttelyluokat

Näyttelyssä on yhteensä kolme luokkaa: Virallinen eli ulkomuotoluokka, Avoin eli jälki-ilmoittautuneiden ulkomuotoluokka ja Pet-luokka eli lemmikkiluokka. Näistä Viralliseen ja Avoimeen luokkaan olevien eläimien täytyy olla rekisteröity joko Suomeen tai ulkomaille. Pet-luokka on lemmikeille, eli tähän luokkaan osallistuvien eläinten ei tarvitse olla rekisteröity.

 

Pet-luokkaan voivat osallistua kaikki chinchillat riippumatta siitä, onko eläin rekisteröity vai ei. Pet-luokassa ei arvioida eläimen ulkomuotoa, vaan käsiteltävyyttä, luonnetta ja chinchillan yleiskuntoa. Kaikki ilmoitetut eläimet arvioidaan samassa luokassa. Pet:issä jaetaan palkinnot kolmelle parhaimmalle. Persoonallisia osallistujia saatetaan muistaa erityismaininnalla.

PET-luokkaan osallistuvan chinchillan on oltava näyttelypäivänä täyttänyt neljä (4) kuukautta, mutta yläikärajaa ei ole.

 

Virallisessa luokassa on vielä pääluokan lisäksi erikseen Baby- ja Senior-luokat.

  • Babyluokaassa kaikki värimutaatiot, sekä turkkimutaatiot kilpailevat keskenään, samoin urokset ja naaraat. Näistä poikasista valitaan Best Baby 1-3 chinchillat. Chinchillan tulee olla täyttänyt näyttelypäivänä vähintään 4 kuukautta ja sen tulee olla alle 8kk vanha.
  • Senior-luokassa kaikki värimutaatiot, sekä turkkimutaatiot kilpailevat keskenään, samoin urokset ja naaraat. Näistä vanhuksista valitaan Best Senior 1-3 chinchillat. Chinchillan tulee olla täyttänyt näyttelypäivänä vähintään 7 vuotta. Yläikärajaa ei ole. 

 

Viralliseen luokkaan ja Avoimeen luokkaan voivat osallistua kaikki rekisteröidyt chinchillat. Näissä luokissa arvostellaan kuinka hyvin eläin vastaa rotumääritelmää.

 

Ennakkoilmoittautuminen näyttelyyn

Viralliseen luokkaan ja Pet-luokkaan on ennakkoilmoittautuminen. Ennakkoilmoittautuminen päättyy yleensä viikko - puolitoista viikkoa ennen näyttelyä. Ennen eläimen ilmoittamista näyttelyyn kannattaa lukea ilmoittautumisohjeet. Näyttelyn päivämäärissä, paikoissa ja tuomaritiedoissa saattaa tapahtua muutoksia.

 

Jälki-ilmoittautuminen

SCY:n näyttelyissä on mahdollista ilmoittaa eläimiään näyttelyyn jälki-ilmoittatumisella Avoimeen luokkaan ja Pet-luokkaan.

Jälki-ilmoittautuminen on ennakkoilmoittautumista hieman kalliimpaa, 10€/chinchilla.

Jälki-ilmoittautuminen tapahtuu näyttelyaamuna samassa paikassa, missä näyttelyluettelo ja numeroklipsuja jaetaan. Kerro toimihenkilöille halustasi jälki-ilmoittautua, jolloin sinua osataan ohjeistaa täyttämään jälki-ilmoittautumiskaavake. Kaavakkeeseen täytetään pet-luokkaan ilmoittautuessa eläimen nimi, ikä, sukupuoli, väri sekä kasvattajan ja omistajan nimi.

Avoimen luokan jälki-ilmoittautumiseen tarvitaan lisäksi eläimen rekisterinumero.

 

Näyttelyluettelot

SCY:n näyttelyissä jaetaan ilmoittautumisen yhteydessä näyttelylettelo. Luettelosta näkee näyttelypäivän aikataulun, kaikki luokat osallistujineen sekä muuta näyttelypäivään liittyvää tietoa.

 

Arvostelu

Kun näyttelykuutiossa on tarvittava numeroklipsi, ja eläin on tarkistettu enen arvostelua, voit viedä eläimesi sille varatulle pöydälle odottamaan arvostelun alkamista. Omistajan ei tarvitse itse viedä eläintään tuomarille, se on näyttelytoimihenkilöiden ja assistenttien tehtävä. Assistentti on tuomarin ja sihteerin apulainen, joka huolehtii chinchillat oikeassa järjestyksessä tuomarin pöydälle. Assistentin siirtelevät chinchilloita pöydällä, joten älä säikähdä mikäli chinchillasi ei ole siellä mihin sen ensimmäisen kerran laitoit.

Arvostelun aikana voit kierrellä näyttelypaikalla, istua seuraamaan arvostelua tai viettää aikaa muiden harrastajien kanssa. Kun eläintä arvostellaan tuomaripöydällä, älä häiritse tuomaria vaan anna hänen tehdä työnsä rauhassa. Eläinten näpelöinti tuomaripöydällä tai kuutioissa ei ole sallittua.

Arvostelun jälkeen voi esittää kysymyksiä tuomarille tänä varattuna aikana, mikäli arvostelussa jäi jokin mietityttämään.

 

Arvostelukaavake ja palkinnot

Eläimet saavat jokaisesta arvostelusta kirjallisen kaavakkeen, jonka saa pitää. Kun eläimesi on arvosteltu, kaavakkeet käyvät ensin sihteerin kautta, joka kirjaa tulokset ylös. Tämän jälkeen annetaan ulpa käydä hakemassa oman eläimensä tulokset talteen.

 

FCS-W??
Eniten pisteitä virallisessa luokasta saanut chinchilla saa Finnish Chinchilla Show- Winner 20?? – tittelin nimeensä, sekä ruusukkeen. Käytössä voi olla myös muita nimikkeitä esimerkiksi teemanäyttelyissä (Winter Wonderland, Spectacular Shinchilla Show, Spring Show)

 

BIS 1-3
Näyttelyn kolme (3) eniten virallisessa luokasta pisteitä saanutta chinchilla palkitaan Best In Show ruusukkeilla tai pokaaleilla.

 

Best Baby 1-3
Palkitaan kolme (3) eniten baby luokasta pisteitä saanutta chinchillaa ruusukkeilla tai pokaaleilla.

 

Best Veteran 1-3
Palkitaan kolme (3) eniten veteran luokasta pisteitä saanutta chinchillaa ruusukkeilla tai pokaaleilla.

 

Best female
Palkitaan näyttelyssä kaikista luokista eniten pisteitä saanut naaras ruusukkeella tai pokaalilla.

 

Best male
Palkitaan näyttelyssä kaikista luokista eniten pisteitä saanut uros ruusukkeella tai pokaalilla.

 

Paras Suomessa syntynyt chinchilla
Valitaan kaikkien näyttelyn chinchillojen keskuudesta jotka ovat syntyneet Suomessa, palkitaan ruusukkeella tai pokaalilla.


Paras värinpuhtaus
Valitaan kaikkien näyttelyn chinchillojen keskuudesta , palkitaan ruusukkeella tai pokaalilla.


Tuomarin suosikki
Valitaan kaikkien näyttelyn chinchillojen keskuudesta, palkitaan ruusukkeella tai pokaalilla.

 

Näytteilleasettajat/ sponsorit voivat omakustanteisesti tilata näyttelyyn lahjoituspalkintoja, esim. Kaunein pää, paras luonne jne. Lahjoituspalkinnot voivat olla ruusukkeita tai pokaaleita (myös muut palkinnot mahdollisia).
Ilmoitathan lahjoituspalkinnoista ennakkoon: hallitus@chinchillayhdistys.fi

 

CERT
Sertifikaatti myönnetään tietyn pisterajan ylittäneille chinchilloille jokaisessa luokassa. Pisteraja määräytyy kunkin arvostelussa käytetyn pistesysteemin mukaisesti. Raja ilmoitetaan arvostelukaavakkeessa.

 

Näiden palkintojen lisäksi näyttelykohtaisesti saattaa olla myös lisäksi muita palkintoja.

 

Hylätty- arvosana
Jos chinchillaa ei voida tuomarin mielestä arvostella, eläin saa hylätty- arvosanan. Tällainen eläin voi olla pahasti rotumääritelmästä poikkeava, sairas tai erittäin aggressiivinen tuomaria kohtaan.

 

Pet-luokassa eläimet arvostellaan omalla kaavakkeellaan. Tässä luokassa arviointiasteikka on 1-3, jossa 1 on erinomainen, 2 Hyvä ja 3 OK.  Tämän lisäksi voidaan antaa EVA= Ei voida arvostella, mikäli eläin esimerkiksi puree tai virtsaa tuomarin päälle.

Luokasta palkitaan kolme parasta PET 1-3 palkinnoin ja erilaisilla erikoispalkinnoilla.

 

Infopöytä

Infopöydän henkilöltä löydät vastauksia yhdistystä koskeviin askarruttaviin kysymyksiin. Siellä voit myös ilmoittaa chinchillasi leikkimielisiin kilapiluihin, ostaa yhdistystuotteita, osallistua arpajaisiin ja kysyä lisätietoja jäseneksi liittymisestä

 

Kahvio

Näyttelyissä on usein tarjolla erilaista pientä naposteltavaa, kahvia ja muita virvokkeita näyttelypäivän aikana. Kannattaa varata käteistä mukaan, sillä kortinlukijaa ei vielä valitettavasti ole!

 

Muuta

Kaikki näyttelypäivän hälinä voi näyttää kovin jännittävältä ja sekavalta ensikertalaisen silmin. Kaikki olemme jostakin harrastuksemme aloittaneet, joten kannattaa rohkeasti nykäistä hihasta hallituksen jäsentä tai vanhempaa harrastajaa, vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin.
Muistathan, että muiden omistamiin eläimiin ei saa koskea, ilman omistajan lupaa. Tällä vältetään mielipaha ja estetään vaaratilanteiden syntyminen.

 

Muut lemmikit näyttelypaikalla

Näyttelyihin ei yleensä saa tuoda muita lemmikkejä.

 

Jäikö jokin asia mietityttämään, puraisiko kenties näyttelykärpänen? Tule juttelemaan näyttelyssä meille tai ota rohkeasti yhteyttä!